در اینکه بانک های مرکزی در دنیا به عنوان نهادهای مستقل در نظر گرفته می شوند شکی نیست اما در ایران به نظر می رسد برخی سیاست گذاری ها و فعالیت ها تحت تأثیر انگیزه های سیاسی اعمال شده و حال آنکه در برخی کشورها از جمله آمریکا ، گزارشهای اقتصادی و مالی آن از سوی بانک مرکزی این کشور تحت عنوان "بژبوک" منتشر می شود که تمام اطلاعات و شاخص های اقتصادی در زمان های مختلف گردآوری شده که برای مطالعه و بررسی کوچکترین تغییرات در آن شاید نیاز صرف ساعت ها زمان باشد .
این گفته علی دهدشتی کارشناس و تحلیلگر بازارهای جهانی بود که در گفتگو با بورس نیوز اظهار داشت : چه طور می شود بانک مرکزی ایران با هدف از بین بردن رانت در بازار ، یکسان سازی نرخ ارز در چندین نوبت را اعلام می کند و به یکباره اقدام به شوک قیمتی به بازار ارز می کند اما در مقابل همچنان محدودیت در عرضه را در دستور کار داشته و فروش های قطره چکانی را در شعب بانکی به راه انداخته است .
وی ادامه داد : در حال حاضر همچنان محدودیت در عرضه ارز وجود داشته و اقدام بانک مرکزی در این زمینه تنها نشانگر گران تر شدن نرخ ارز می باشد نه یکسان سازی قیمت ها در بازار ارز .
از همین رو به نظر می رسد با توجه به تناقض گویی بانک مرکزی در مکانیزم عرضه و تقاضای ارز ، سرمایه گذاران نسبت به اظهار نظرهای رییس کل بانک مرکزی بی اعتماد شده که نمونه آن عدم واکنش جدید به کاهش 10 تومانی نرخ رسمی دلار در روزهای اخیر بوده است .
مدیرعامل شرکت کارگزاری پارند با بیان اینکه سخنان رییس کل بانک مرکزی ایران در حال حاضر تبدیل به بازی با لغات و با هدف آرام کردن فضای کلی معاملات در بازارهای مختلف صورت می گیرد افزود : به نظر می رسد با توجه به محدود بودن عرضه ارز در بانک های دولتی بانک مرکزی با دو سناریو درگیر شده ، نخست آنکه بانک مرکزی ذخایر کافی برای تزریق ارز در اختیار ندارد و یا طبق بودجه دولت ناگزیر به عرضه ارز به بازار بوده اما به دلیل تقاضای بالا فعلاً با آن مدارا می کند .
این فعال بازار سرمایه به مصاحبه های محمود بهمنی در روزهای اخیر استناد کرد و گفت : اظهار نظرهای وی در مورد منتقدین و تصمیم به کاهش یکباره نرخ ارز نشان می دهد در این فرآیند هیچ گونه پشتوانه عملی و اقتصادی وجود ندارد .
در تمام دنیا کلیه سخنانی که بر زبان مدیران بانک های مرکزی جاری می شود مبنای حساب شده ای داشته و حتی دقایقی قبل از سخنرانی های آنها معامله گران دست از ادامه معاملات می کشند اما در ایران شاهد هستیم به یکباره خبری از سوی بانک مرکزی منتشر و با تکذیب سایر نهادها ملتهب شدن سایر بازارها محقق می شود .
دهدشتی از چشم انداز طلا در بازارهای جهانی نیز سخن گفت و افزود : هر چند بازار طلای جهانی از منظر دیدگاههای بنیادین با رشد بیشتری روبرو خواهد بود اما در حال حاضر تنها ریسک این بازارها صندوق های سرمایه گذاری بزرگ و یا به اصطلاح هج فاندها از جمله کوانتوم فاند (QUANTOM FUND) امریکا در زمینه فروش احتمالی ذخایر طلای موجود در پرتفوی خود بوده که تنها می تواند به لحاظ روانی بر رفتار سرمایه گذاران در کوتاه مدت تأثیر منفی بر جای گذارد .
در کشور نیز به نظر می رسد در فرآیندی دو سویه نرخ طلا و به تبع آن سکه همچنان با رشد روبرو باشد بطوریکه در صورت تضعیف دلار ، قیمت طلا در بازارهای جهانی تقویت و به دنبال آن سکه طلا نیز در کشور قوی تر خواهد شد اما اگر همچنان دلار در بازارهای جهانی تقویت شود همسو با آن در ایران نیز نرخ این ارز افزایش و در نهایت باز قیمت طلا و سکه افزایش خواهد یافت .
وی در خاتمه گفت : اگر چه در خصوص شاخص های اقتصادی امریکا نمی توان پیش بینی قابل اعتمادی را عنوان نمود اما به هر حال چنانچه با اتمام زمان اجرای سیاست های انبساطی بانک مرکزی این کشور اقدام به اجرای سیاست های انقباضی همزمان با افزایش نرخ بهره اتخاذ کند به تبع آن دلار تقویت و سیل سرمایه گذاری ها به سمت ایالات متحده سرازیر خواهد شد . از اینرو طلا تضعیف و بازار جهانی کالاهای پایه با افت قیمت ها ممکن است مواجه شوند که بهر حال برای چنین نتیجه گیری هنوز بسیار زود است .